.
Tjek om du kan bestå teoriprøven - Prøv en gratis teoriprøve
.
.
top
Print side  Tilføj til favoriter  E-mail side 

Overhaling

Den lille teoribog - Gratis teoriundervisning


For at udføre en overhaling du skal vurdere den nødvendige overhalingslængde i forhold til dit eget køretøjs accelerationsevne samt forankørendes hastighed. Se efter tegn på den forankørendes hensigt om evt. selv at skulle til at overhale eller til at svinge.


Når du skal overhale skal du sikre dig at du kan orientere dig. For at kunne se om der er modkørende kan du trække lidt ud til venstre for den forankørende hvis det er nødvendigt for at forbedre orienteringen, husk at sikre dig at der er plads til at du kan trække tilbage i din egen vognbane.


Er der ingen modkørnede. Giv tegn til overhaling med venstre blinklys, hvis bagved kørende er tæt på, så de kan blive klar over hensigten.


Accelerere kraftigt. Gennemføre overhalingen så hurtigt som muligt uden at overskride gældende hastighedsbegrænsning.


Blive i overhalingsbanen, indtil den overhalede er synlig i det indvendige spejl, orienter dig, og træk så til højre på kørebanen igen.


Ved overhaling. Orienter dig. Giv tegn. Accelerer kraftigt. Træk til højre efter endt overhaling.


Fodgængerfelt, her er overhaling kun er tilladt, hvis du har fuldt udsyn over feltet. I praksis vil det sige at det kun kan lade sig gøre at overhale 2 hjulede køretøjer som motorcykler i et fodgængerfelt.


Det er forbudt at overhale i vejkryds, medmindre: Der er flere vognbaner forbeholdt færdslen i samme retning, Du overhaler til højre forbi et køretøj, der svinger til venstre, Krydset er reguleret af signallys eller politi, eller Den tværgående færdsel har ubetinget vigepligt.


Det er forbudt at overhale foran eller på en jernbaneoverkørsel.


Du må kun overhale på en bakke eller i et vejsving med nedsat oversigt, hvis der er tilstrækkelig plads inden for spærrelinien, hvor modkørende ikke må forekomme.


Du skal overhale andre kørende til venstre, dog skal kørende, der svinger til venstre eller forbereder et venstresving, overhales til højre.


Ved overhaling til højre forbi venstresvingende er det tilladt at overskride en ubrudt kantlinie, medmindre banen til højre for kantlinien er afmærket som en særlig bane, for eksempel med cykelsymbol.


Varslingslinie, bruges som forvarsel før spærrelinie eller som midterlinie på smalle veje med dårlige oversigtsforhold.


Spærrelinie, må ikke overskrides under overhaling. Spærrelinie anvendes ofte på steder, hvor overhaling er forbudt på grund af dårlige oversigtsforhold, for eksempel bakker og vejsving.


Spærrelinie, må ikke overskrides under overhaling. Spærrelinie anvendes ofte på steder, hvor overhaling er forbudt på grund af dårlige oversigtsforhold, for eksempel bakker og vejsving.


Ulykkerne i forbindelse med overhaling er ofte meget alvorlige. Er du i tvivl om en overhaling kan gennemføres, så vent.

 

Færdselstavler til overhalingOverhaling forbudt: Forbuddet gælder ikke ved overhaling af tohjulet cykler og tohjulet lille knallert.


Overhaling med lastbil forbudt: Tavlen forbyder overhaling med lastbil og lastbilvogntog. Forbuddet gælder ikke ved overhaling af tohjulet cykel og tohjulet lille knallert. Det kan angives på en undertavle, at det også er forbudt at overhale med andre køretøjsarter. Det forbyder ikke dig at overhale en lastbil.


 
.