.
Tjek om du kan bestå teoriprøven - Prøv en gratis teoriprøve
.
.
top
Print side  Tilføj til favoriter  E-mail side 

Kørsel i mørke

Den lille teoribog - Gratis teoriundervisning


Ved kørsel i mørke og i lygtetændingstiden, skal du selv tænde for lyset på bilens lyskontakt. Kørelys som du kører med om dagen opfylder ikke kravene til lygteføring ved kørsel i lygtetændingstiden.


Du skal bruge nærlyset som det normale lys overalt på belyste veje. Brug fjernlys på veje uden belysning, men kun såfremt andre trafikanter ikke blændes.


Du skal tilpasse hastigheden til de forringede orienteringsmuligheder i mørke, således at du kan nå at standse inden for lysets rækkevidde.


Kører du med fjernlyset tændt skal du skift til nærlys i passende afstand fra modkørende. Dvs. 200-300 m før en bil eller motorcykel og ca. 100-150 m før en cykel eller knallert. Inden du skifter til nærlys skal du tilpasse hastigheden til nærlysets rækkevidde.


Når du kører med nærlyset tændt og har passeret en modkørende kan du skifte til fjernlys, hvis der ikke er flere modkørende. Dette kan du også gøre umiddelbart før passagen af den modkørende bil.


Når du møder en modkørende i mørke kan du modvirke blænding ved at undlade at se direkte i de modkørendes lys, men i stedet se fremad langs højre vejkant efter mulige hindringer.


Når du kører bag en anden bil med dit fjernlys tændt, vil dit fjernlys generer den forankørende gennem spejlene. Skifte til nærlys ved indhentning af foran kørende, hvis der er risiko for, at fjernlyset kan blænde den foran kørende gennem spejlene.


 
.